Пещера „Дяволското гърло“

20150506_085646

Пещерата „Дяволското гърло“ се намира в Триградското ждрело, на около 2 км северно от с. Триград. „Дяволското гърло“ се е формирала от река, падаща под земята от 42 м височина, която е образувала огромна зала, наречена „Бучащата зала“. Дължината й е 110 м, ширината – 40 м, а височината й достига до 35 м. Пещерата е благоустроена, електрифицирана и обезопасена за посещения.

DevilsThroathCave

В „Дяволското гърло“ се влиза през изкуствена галерия с дължина 150 м, започваща от паркинга пред входа. През галерията се достига до „Бучащата зала“ и основата на водното течение. Оттук 301 стъпала нагоре извеждат покрай подземния водопад през стария вход до повърхността.

На близо 400 м от входа на “Дяволското гърло” водите на подземно течащата река се губят в сифон-галерия. Дължината на сифона е повече от 150 м, а след него по 60-метрова галерия подземната река напуска пещерата и излиза отново на повърхността.

В „Дяволското гърло“ зимува колония от над 35 000 прилепи от 4 вида, които са защитени. Това превръща пещерата е едно от най-значимите прилепни убежища в България.

„Дяволското гърло“ дава начало на различни легенди от времето на траките. Според една от тях, именно през нея Орфей се спуска в подземното царство на Хадес, за да спаси любимата си – Евридика.